Upcoming events:
  • Celebrating 40 years of Silotite
Loading Image
Film&Film®-oplossing van Silotite® biedt Finse veehouders concurrentievoordeel met kuilvoerkwaliteit

Film&Film®-oplossing van Silotite® biedt Finse veehouders concurrentievoordeel met kuilvoerkwaliteit

De voordelen van de Silotite®- en Baletite®-films van Berry Global, samen bekend als Film&Film®, hebben een Finse melkveehouderij geholpen met consistente bescherming van het kuilvoer. 

De Wentjärvi-boerderij in Kokkola, Finland, is eigendom van Mikael & Anders Wentjärvi. Met 185 runderen die jaarlijks ongeveer 900.000 liter melk produceren, heeft de familie Wentjärvi een aanzienlijke hoeveelheid kuilvoer nodig – ongeveer 3.000 balen per jaar – om de kudde tijdens het droge seizoen te voeden.

Het bedrijf begrijpt als geen ander de voordelen van optimaal geconserveerd kuilvoer en zoekt daarom naar leveranciers en machines die een hoge kwaliteit en efficiëntie kunnen garanderen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee Lely-robots en een Pöttinger Impress 3160 VC pro-balenpers.  De keuze voor de Film&Film-oplossing, bekend om de productie van kuilvoer van hoge kwaliteit, weerspiegelt ditzelfde streven naar uitmuntendheid.

"We gebruiken al heel lang balenpersfolie en hebben verschillende merken uitgeprobeerd, zowel machines en folie. We hebben ontdekt dat Baletite op de meest efficiënte en probleemloze manier werkt. De huidige combinatie van Pöttinger Impress 3160 VC pro en Baletite 20 µm heeft het beste gewerkt voor onze behoeften", legt Mikael Wentjärvi uit.

Een belangrijke vereiste voor de boerderij in Wentjärvi is het vermogen van de folie om kuilvoer te beschermen en kuilvoerverliezen als gevolg van schimmelvorming te verminderen. Dit is vooral belangrijk omdat deze boerderij geen beschermende toevoegingen in het voer gebruikt om de normen van hun melkproductie op peil te houden.

En hierin schuilt het daadwerkelijke voordeel van Film&Film. "De balen zijn erg compact en zwaar; zelfs als er eens een gat in de baal komt, hoeven we ons geen zorgen te maken over schimmel", bevestigt Mikael.

Een ander voordeel is het gemak van de dual-wrap-constructie, waardoor er geen netten nodig zijn. "De balenpersfolie maakt het manoeuvreren een stuk makkelijker", voegt Mikael toe.  "Vooral in de winter is het openen van balenpersfolie veel gemakkelijker dan netten, en dat is hier in het noorden een groot voordeel."

Omdat Film&Film een oplossing uit één soort materiaal is, profiteert de familie Wentjärvi van eenvoudige recycling.  "We verzamelen het gebruikte plastic in een container op onze boerderij en het is een groot voordeel dat we maar één soort materiaal hoeven te recyclen; het is niet nodig om netten en folie te scheiden voor opslag en inzameling", aldus Mikael.  Vermindering van afval en betere recycleerbaarheid zijn beide sleutelelementen van het vijfpijlerduurzaamheidsprogramma van Berry Agriculture.  

Sinds ze Film&Film gebruiken, zijn de Wentjärvis onofficiële productambassadeurs geworden en bevelen het aan andere boeren in de regio aan. "We hebben onze ervaringen gedeeld en al erg veel vragen beantwoord, en ik denk dat dit een impact heeft gehad op de beslissingen van andere boeren om met Film&Film in zee te gaan. We hebben alleen maar goede feedback gehad van zowel collega-boeren als van de zuivelfabriek", besluit Mikael.